Îngheţată de cafea
● Ingrediente pentru 6 persoane: 4 gălbenuşuri, 200 g zahăr tos, 200 g de smântână dulce (30%-35%), 200 g de smântână dulce degresată (15%), 180 ml de cafea neagră foarte concentrată
● Preparare: Pregătiţi o cafea foarte tare: Puneţi într-un ibric 4-5 linguri pline de cafea proaspăt măcinată. Turnaţi apă fiartă peste cafeaua şi lăsaţi să stea maximum 15 minute. Apoi strecuraţi, pentru a îndepărta zaţul şi lăsaţi concentratul de cafea să se răcească. Bateţi gălbenuşurile şi zahărul într-un castron până când compoziţia devine aproape albă. Încălziţi la bain-marie smântâna şi smântâna degresată, la foc mic, până când aproape încep să fiarbă. Îndepărtaţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească puţin, apoi turnaţi încet peste compoziţia de gălbenuşuri şi zahăr, amestecând întruna. Când amestecul a devenit perfect omogen, puneţi-l din nou la bain-marie. Amestecaţi încontinuu timp de 3-4 minute (nu lăsaţi amestecul să fiarbă), până obţineţi o cremă omogenă, destul de groasă încât să rămână pe spatele unei linguri. Turnaţi încet cafeaua în cremă, amesteând întruna. Lăsaţi toată compoziţia să se răcească. Transferaţi apoi într-o maşină de făcut îngheţată şi urmaţi instrucţiunile de utilizare. Dacă nu aveţi maşină de făcut îngheţată, puneţi compoziţia în congelator, într-un vas de plastic cu capac. Amestecaţi cu o lingură, din 2 în 2 ore, pe perioada a 12 ore, pentru a evita formarea micilor sloiuri de gheaţă în compoziţie.
● Servire: Puneţi îngheţata în cupe, folosind o lingură pentru îngheţată. Puteţi orna cu ciocolată topită. Este un desert care îi aduce aminte de copilărie şi de nenumăratele momente petrecute la San Domenico di Fiezole sau Florenţa. A fost un timp al descoperirii lumii culturale a Italiei, al contactului cu o mulţime de personalităţi pline de rafinament şi talent din elita culturală europeană, un timp al afec