Activitatea literară a scriitorului și publicistului Florin Copcea se extinde în numeroase zone ale țării, dar și în estul Serbiei. Are peste 50 de volume apărute, a înființat un festival care durează de două decenii și este, de 12 ani, reprezentantul Agerpres în Mehedinți.
Una dintre personalitățile marcante ale culturii mehedințene, Florin Copcea este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Uniunii Scriitorilor Danubieni.
Este doctor în drept, iar în prezent este înscris la cel de-al doilea doctorat, la limba și literatura română, în cadrul Academiei Republicii Moldova. Florin Copcea s-a apropiat de literatură în școală, iar de atunci acest domeniu i-a devenit pasiune și meserie în același timp.
„În general, încerc să evit șabloanele, dar pasiunea mea pentru cuvânt, pentru carte, a început în școală, prin lecturarea în afara programei școlare a marilor clasici români. Dintre toți, Eminescu a fost cel care m-a marcat și mă marchează în continuare”, ne spune scriitorul.
Debutul său editorial a avut loc în anul 1982, la editura Facla din Timișoara, cu volumul „Iarna de acum un veac”. Are 52 de titluri apărute, din care amintim „Reacții în lanț”, „Retezarea p(omului) în cuvânt” sau „Metamorfoze”.
„Eu am un stil mai aparte de a creea. Nu am nevoie să îmi găsesc muza. Dacă mă așez să scriu poezie, pot să scriu poezie oricând. Deși nu am spus-o eu, ci alții înaintea mea, versurile sunt o lucrare a divinității”, mărturisește scriitorul, referindu-se la stilul său de creație.
A abordat și critica literară sau cercetarea istorică, bazându-se pe poezia, istoria și cultura românească din Serbia. Este membru honoris causa al Cercului Lumina din Serbia, iar în anul 1991 înființează, la Drobeta Turnu Severin, festivalul de poezie „Mihai Eminescu”, eveniment care a ajuns, în prezent, la a XX-a