Peste 100 de jandarmi şi poliţişti de la Pază şi Ordine au plecat la primele ore ale dimineţii spre Vârfu Câmpului, localitate unde sâmbăta trecută a avut loc o răscoală în toată regula izbucnită de la un litigiu funciar. Şi echipajele unei firme private de pază şi protecţie au ajuns la Vârfu Câmpului. O sută de ţărani care erau adunaţi în faţa Primăriei din Hănţeşti (Suceava) au plecat înainte de prânz spre Vârfu Câmpului (Botoşani) pentru a-şi face dreptate singuri.
Ţăranii din Hânţeşti sunt decişi să îşi dea şi viaţa pentru pământul moştenit de la strămoşii lor.
"Hoţii de la Vârfu Câmpului mi-au vândut pământul moştenire de la bunicul meu unui miliardar. Ce au făcut comuniştii au stricat hoţii aştia. Cum a murit bunicul pe front, aşa mor şi eu pentru pământul meu" a declarat Dumitru Aconstantinesei.
Ţăranii au cerut primarului din localitate să le facă dreptate şi au adus cu ei titluri de proprietate eliberate în anii 1930.
"Femeia a mers cu actele acestea şi data trecută şi i-a zis să se şteargă undeva cu ele şi i-a dat cu spray în faţă. Eu am luat două răngi în cap şi am căzut jos.M-am trezit la spital", a precizat Dumitru Scântiuc.
În timp ce oamenii din Hănţeşti cereau primarului să îi ajute, clopotele bisericii au început să bată în continuu, semnul de alarmă folosit de săteni în vremurile de război.
"Strămoşii noştri au luptat în război pentru pământurile acestea. I-au mâncat păduchii, au făcut foame şi au murit pentru el. Averescu a spus să luptăm că pământul este al nostru.Chiar dacă mor, mor cu mâna pe sapă ca Ion Roată. Copii mei ce să facă fără pământ " a declarat Alexandru Serediuc.
UPDATE: 13.30
Conflictul de la Vârfu Câmpului s-a stins în urmă cu zece minute, după ce Poliţia i-a convins pe reprezentanţii firmei austriece Agraria Nord să-şi retragă de pe teren utilajele agricole. Cei peste o