Efectele pe care consumul de etnobotanice le au asupra tinerilor români sunt devastatoare. Susţinerea tacită a acestor magazine pe piaţă de către Guvern bagă zilnic în spital sute de tineri inconştienţi.
Potrivit statisticilor, numai anul trecut 1.300 de tineri au solicitat asistenţă medicală în urma consumului de astfel de substanţe, în timp ce profiturile patronilor de magazine sunt enorme, între 14 mii şi 20 de mii de lei pe zi.
Senatorul Mario Ovidiu Oprea a depus joi la Secretariatul General două propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 339/2005, privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope şi Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
„Ţinând cont de interpretările juridice şi articolele de lege lacunare care sunt de ajutor traficanţilor de droguri etnobotanice, dar mai ales de numărul alarmant al consumatorilor acestor substanţe, am înaintat Secretariatului Senatului cele două propuneri legislative. Consumul de plante etnobotanice şi efectul devastator asupra tinerilor din România este o problemă socială de interes naţional, care trebuia inclusă în Capitolul „Vulnerabilităţi” din Strategia Naţională de Apărare.
Vă informez faptul că, deşi s-a vorbit despre o completare a listei cu substanţe interzise, acest lucru nu este posibil, pentru că substanţele interzise prin Ordonanţa de Guvern nr.6/2010 au fost înlocuite de altele similare, cu denumire diferită, dar acelaşi efect. Practic, toate produsele interzise au fost înlocuite fără nici o apăsare de tot atâtea altele, dar aproape identice. Consider că cei din Guvern ştiau foarte bine că produsele interzise vor primi alte ambalaje pentru a-i deruta pe agenţii de control sau că se va schimba ţara de unde sunt importate", arată senatorul într-un comunicat de