Proiectul legii Asistenţei Sociale reduce drastic sutele de drepturi sociale existente, grupându-le în patru mari categorii de prestaţii sociale. Sursa: Octavian Cocoloş
În 2008, Unitatea Centrală de Audit Public Intern de la nivelul Ministerului Finanţelor Publice a evaluat sistemul de evidenţă şi control a drepturilor de natură socială acordate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul fondului naţional unic de asigurări de sănătate şi de la bugetele locale, în urma căruia au fost identificate 202 drepturi de natură socială.
Ca atare, viitorul Cod va regrupa drepturile sociale, al căror număr a crescut de la şapte, în 1990, la 202 în 2008, în patru mari grupe, reducându-le astfel numărul drastic. Prima grupă vizează drepturile financiare menite să ajute familiile şi persoanele singure cu venituri reduse, care trăiesc la limită, a doua conţine prestaţiile de tip familial, a treia vizează sprijinul pentru persoanele cu nevoi speciale şi a patra se referă la ajutoarele acordate pentru susţinerea familiei sau a persoanei de extremă dificultate.
O noutate este venitul minim de inserţie, prima categorie, care va înlocui practic venitul minim garantat, alocaţiile pentru sprijinirea familiilor sărace cu copii (monoparentală şi complementară) şi ajutorul pentru încălzire. Nivelul lunar al acestui venit ar urma să aibă valori cuprinse între 273 de lei, pentru o persoană singură şi 1.057 lei, pentru familia formată din doi adulţi cu cinci copii în întreţinere.
Vouchere pentru ajutorul social alimentar lunar
Acest venit, care se „indexează anual prin hotărâre a Guvernului”, se majorează cu 100 lei „dacă un membru al familiei face dovada că prestează orice activitate, realizând venituri cu caracter salarial”. Acesta „se asigură prin acordarea prin vouchere a ajutorului social alimentar lunar”, în