În ciuda pitorescului ei, viaţa politică românească i se pare lui Andrei Pleşu "cumplit de repetitivă". "În România pare că se întâmplă tot timpul lucruri enorme ca şi când nu s-ar întâmpla nimic. De fapt nu se întâmplă nimic sub masca lucrurilor extraordinare", a spus scriitorul, în timpul unei conferinţe din ciclul "Cultura bate criza".
Joi seara, aula Bibliotecii Centrale Universitare era arhiplină, iar o doamnă îşi făcea datoria să te avertizeze de la intrarea în clădire că "nu mai sunt locuri nici în picioare". Am zâmbit, am intrat, am ocupat un loc pe scară şi n-a trecut mult timp până am râs de-a binelea, laolaltă cu câteva sute de oameni. Cu câte o frază neaşteptată, cu câte un cuvânt pe care nu l-ai fi putut ghici din celălalt, deşi locul lui era acolo, Andrei Pleşu provoca din timp în timp în sală unul dintre cele mai frumoase râsuri sincron: moderat în decibeli, bine potrivit cu al vecinului şi din inimă. Întrebat, de pilă, de către moderatorul Sorin Alexandrescu dacă n-ar trebui ca românii să fie mai serioşi, mai nemţi, mai olandezi sau mai islandezi pentru a o duce mai bine, scriitorul a replicat: "Măcar mai bulgari".
•Andrei Pleşu a spus că nu mai crede în oameni salvatori pentru România şi că fiecare individ ar trebui să se concentreze să îşi facă bine treaba, pentru că de aici va veni schimbarea: "Noi suntem un popor de dirijori", a remarcat el, fiecare român fiind convins că el ar putea să conducă strălucit ţara. "De câte ori nu am auzit: "Dă-mi mie 3 luni şi zece inşi şi o să vezi ce fac". Şi, după ce ai declarat asta, te duci şi te îmbeţi". Scriitorul a vorbit despre o fotografie pe care nu a putut să o uite: la inundaţii, nişte ţărani din Moldova stăteau cu apa până la genunchi, cu pantalonii suflecaţi şi beau o bere. "La noi totul începe printr-o aşezare la un aperitiv, o comandare de ţuică, iar prima replică e "Criză, mon cher"",