La întîlnirea EUNIC din 8 noiembrie 2010, care a avut loc la Fundaţia Gulbenkian din Lisabona, şapte institute culturale europene, printre care şi Institutul Cultural Român, au invitat cîte un orator să vorbească despre literatura propriei ţări. Graţie invitaţiei ICR Lisabona am avut ocazia să fac o prezentare a noii generaţii de prozatori români şi, evident, să iau parte la comunicările despre celelalte literaturi europene. Cu ocazia acestei întîlniri, a fost prezentată şi publicaţia Kulturreport (editată de Institutul de Relații Internaționale din Stuttgart) cu tema „Europa citește”.
DE ACELASI AUTOR Bilanţ 2012 Cel mai rapid roman din lume Conjuraţia Eminescu (II) Inocenţa. Roman & muzeu Angus Phillips, conferenţiar la Oxford Brookes University, a venit cu o expunere statistică privitoare la piaţa de carte europeană, la numarul de cititori şi preferinţele de lectură din Europa. Astfel, cifrele din anul 2008 arată că 25% dintre germani, 27% dintre britanici, 43% dintre ciprioţi şi 49% dintre portughezi nu au citit niciodată o carte, în timp ce 60% dintre suedezi şi 56% dintre danezi citesc anual mai mult de cinci cărţi. Aceste diferenţele au fost explicate de Angus Phillips prin mai mulţi factori: climă, timp liber, nivel de educaţie, număr de biblioteci, venituri, preţul cărţii şi tipul de urbanizare, ţările nordice fiind, la toate aceste capitole, într-un vizibil avantaj. Finlanda are, statistic vorbind, cel mai mare număr de cititori activi: pe lîngă cărţile cumpărate, fiecare finlandez împrumută de la bibliotecile publice o medie de 15 cărţi pe an, drept care sociologii şi statisticienii pieţei de carte europeană i-au numit pe finlandezi the bookworms of Europe.
Scăderea numărului de cititori nu doar la nivel european a fost explicată de Angus Phillips prin concurenţa tot mai puternică a celorlalte forme de media, prin scăderea numărului de ore