Numărul emigranţilor români este de 2,77 milioane de persoane, adică 13% din totalul populaţiei
BM: Fenomenul se va diminua substanţial în următorii 10-15 ani
Nu mai puţin de 2,77 milioane de români, adică 13,1% din totalul populaţiei ţării, au emigrat, dar fenomenul va scădea substanţial pe termen lung, în condiţiile în care România va converge către Europa, potrivit Băncii Mondiale (BM).
Potrivit datelor BM, cei mai mulţi români s-au orientat către Italia, Spania, Ungaria, Israel, SUA, Germania, Canada, Austria, Franţa şi Marea Britanie.
"Pe termen scurt este greu de anticipat o creştere a numărului emigranţilor, pentru că şi oportunităţile din străinătate au dispărut. Pe termen lung, respectiv în 10 -15 ani, mă aştept ca emigraţia să scadă substanţial, în măsura în care România va converge către Europa", a declarat Cătălin Păuna, economistul-şef al biroului Băncii Mondiale din România.
El a menţionat că dinamica PIB-ului la paritatea puterii de cumpărare a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă în ultimii zece ani, iar procesul de convergenţă spre media UE va continua după criza actuală. "Dacă vom continua să evoluăm în ritmul actual, atunci vom atinge un prag la care, din perspectivă economică, emigrarea nu va fi rentabilă pentru români. În 10-15 ani vom avea salarii mult mai mari decât în prezent", a spus, citat de Mediafax, Păuna.
În ceea ce priveşte emigrarea doctorilor şi, în general, a forţei de muncă calificate, economistul BM consideră că este "nerealist" să se creadă că salariile pe acest segment de angajaţi din România vor converge foarte rapid spre nivelurile din vestul Europei. "Cred că emigrarea personalului calificat este un semnal foarte puternic, însă consider că întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este ce alternativă avem, pentru că acestea sunt ocupaţii cerute în multe ţări din Europa şi nu numai. Toto