Tabloul "Golgota", cel mai mare semnat de Nicolae Tonitza - cu suprafaţa de un metru pătrat, atipică pentru opera artistului - a fost vândut joi într-o licitaţie publică, în Capitală, pentru suma de 125.000 de euro, potrivit unui comunicat emis vineri de organizatori, informează NewsIn.
Tabloul "Golgota" a putut fi admirat, zeci de ani la rând, doar la Muzeul Naţional de Artă al României, iar în 2009 le-a revenit moştenitorilor de drept. "Golgota" este considerată unul dintre cele mai desăvârşite peisaje cu prezenţă umană ale lui Tonitza. Lucrarea face parte dintre picturile realizate de artist după eliberarea în 1918 din lagărul de la Kirjali (Bulgaria), în care a fost concentrat ca şi soldat după înfrângerea în 1916 a României în Bătălia de la Turtucaia.
"Este cea mai mare lucrare a lui Nicolae Tonitza licitată vreodată pe piaţa românească de artă. Opera provine din colecţia diplomatului român Vasile Stoica, colecţie confiscata în 1977 de Muzeul Naţional de Artă al României, dupa moartea în detenţie la Jilava a marelui patriot şi colecţionar Vasile Stoica - singurul diplomat român ce a participat la tratativele de pace de după ambele războaie mondiale. După căderea regimului comunist, în urma unui îndelungat şir de procese, tabloul a fost restituit anul trecut moştenitorilor", spun reprezentanţii casei de licitaţii Artmark.
Prima lucrare a lui Tonitza care a depăşit 100.000 de euro a fost "Fetiţa cu funda roz", vândută cu 120.000 de euro, în decembrie 2008, la licitaţia inaugurală a casei Artmark.
"În cadrul celor două licitaţii de anvergură, 12+1 Capodopere Impresioniste din Colecţii Particulare şi a Licitaţiei anuale de Sculptură Românească şi Europeană, au fost vândute opere în valoare de 610.000 euro (464.000 de euro - pictură şi respectiv 146.000 de euro - sculptură)", informează organizatorii evenimentului.
La aceeaşi licitaţie,