Pe măsură ce avansezi în vîrstă îţi dai seama că prostia este trăsă- tura umană cea mai răspîndită şi mai egal distribuită. Iar cînd ea se aliază cu răutatea, efectele devin la fel de dezastruoase în indiferent ce ţară sau continent.
De trei ani şi jumătate, la conducerea Orchestrei Simfonice din oraşul Brasilia (unica formaţie de acest fel din capitala ţării) s-a aflat un strălucit dirijor american, Ira Levin. Acest pianist de formaţie, descoperit de Leonard Bernstein şi colaborator al său, devenit apoi discipol al lui Celibidache, a preluat o orchestră de nivel mediu (pentru a ne exprima elegant) şi a făcut din ea în scurt timp una dintre cele mai bune din toată Brazilia. Datorită lui, mari instrumentişti ai lumii au venit în ultimii ani la Brasilia pentru a cînta sub bagheta lui Levin: aşa ceva nu se mai întîmplase.
Concertele săptămînale date de Orchestra Simfonică – singurele spectacole din Capitală – erau cu intrare liberă şi un public variat de aproape două mii de persoane umplea în fiecare marţi seară imensul amfiteatru. Pentru zeci de mii de oameni, cei trei ani şi jumătate de prezenţă a lui Ira Levin la Brasilia au însemnat contactul providenţial cu muzica adevărată, interpretată la nivel mondial. Cîte deschideri spre cultură pentru zeci de mii de fiinţe modeste, care n-ar fi putut niciodată să plătească preţul unui bilet de concert, s-au operat în această perioadă? E greu de spus. Cu atît mai mult cu cît orchestra lui Levin a dat şi nenumărate concerte, tot gratis, pentru elevi: peste 45.000 de copii au putut intra în contact cu marea muzică. Putem fi siguri că miracolul a acţionat în acest caz pe scară largă.
Toate verbele trebuie puse la timpul trecut pentru că, în luna septembrie a acestui an, Ira Levin a fost gonit de la conducerea Orchestrei. De ce? Pentru că este căsătorit cu o doamnă a cărei mamă s-a văzut ob