15 copii din 5 localităţi din mediul rural au primit bani de la membrii Clubului Rotaract Vaslui pentru talentul lor. Este vorba de câţiva elevi din clasele primare care au participat la un proiect finanţat de Consiuliul Judeţean (CJ) Vaslui prin progamul de finanţare nerambursabilă a activităţilor nonprofit din domeniul culturii.
Intitulat „Cartea copilăriei mele", proiectul a avut ca scop atragerea micuţilor din şcolile rurale către bibliotecă şi s-a întins pe durata a patru luni. Copiii au trebuit să compună câteva eseuri în care şi-au descris povestea vieţii aşa cum au ştiut ei mai bine şi pe care le-au trimis, ulterior, spre jurizare. „În general, proiectele noastre se adresează mediului rural, acolo unde se ştie că cei mici nu au aceleaşi posibilităţi ca ale elevilor de la oraş. Am găsit şi de această dată câţiva copii mai mult decât talentaţi care ne-au demonstrat că limba română nu e o necunoscută la vârsta lor. Toate au fost frumoase, însă doar 15 au primit o mică sumă de bani", a declarat Ionuţ Mancaş, membru al Clubului Rotaract.
Bani pentru rechizite şi cărţi
Marea câştigătoare a proiectului se numeşte Iuliana Chiriac, elevă în clasa a III-a la şcoala din localitatea Muntenii de Sus. Eseul său a scos în evidenţă o realitate crudă din viaţa ei, povestea fiind aplaudată la scenă deschisă de cei care au participat la premiere. Tatăl Iulianei nu are serviciu, iar mama ei este plecată în Italia la muncă, tocmai pentru a-i trimite bani pentru şcoală. „Mă bucur că am câştigat şi vreau să le mulţumesc celor de la Rotaract. Îmi voi cumpăra rechizite şi multe cărţi cu aceşti bani, pentru că îmi place foarte mult să citesc", a spus Iuliana.
„Astfel de proiecte nu pot decât să ne bucure pe noi, cadrele didactice din mediul rural. Se ştie că elevii de la ţară nu au acces la cărţi decât atunci când vin la şcoală, deoarece acasă trebuie să se oc