Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Mureş au constatat, în ultima perioadă, prezenţa în cursurile de apă, în jurul lacurilor de acumulare şi în zonele de protecţie a acestora a deşeurilor menajere, vegetale, agricole, forestiere şi chiar industriale. Fenomenul s-a acutizat, în special în zonele rurale, unde modul de implementare a regimului deşeurilor este greoi.
Conform acestora, au apărut cantităţi masive de ambalaje de hârtie, pet-uri, aluminiu, deşeuri agricole şi forestiere, mase plastice şi chiar obiecte de uz casnic, care, din comoditate sau inconştienţă, ajung de cele mai multe ori în cursurile de apă sau pe malul lor şi în lacurile naturale sau artificiale.
Aceasta este o poluare mai puţin sesizabilă, dar, de regulă, acolo unde se aruncă aceste ambalaje se găsesc deşeuri menajere care dau un aspect dezolant zonei şi, prin fermentare, emană mirosuri insuportabile.
Autorităţile publice locale sunt direct responsabile de desfiinţarea depozitelor ilegale şi neorganizate, de deşeuri, aflate în imediata vecinătate a cursurilor sau acumulărilor de apă şi de menţinerea curăţeniei pe malul şi în albiile cursurilor de apă. Aceste aspecte sunt reglementate în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21 din 2002, art. 8, lit. c şi k (Legea nr. 515 din 2002) privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.
Reprezentanţii Administraţiei Apelor atenţionează primăriile să ia măsuri care vizează desfiinţarea depozitelor ilegale şi necontrolate, organizarea serviciului public de salubritate, elaborarea programelor proprii de igienizare, care să cuprindă lucrări necesare pentru asigurarea stării de curăţenie corespunzătoare pe cursurile de apă din arealul administrat, conştientizarea agenţilor economici şi a cetăţenilor de efectul negativ al depozitării necorespunzătoare a gunoaielor şi informarea acestora privind locurile organizate pentru