Asasinarea interlopului nemţean Gheorghiţă Cătălin Mararu, înmormântat ieri în oraşul Roznov a scos la iveală atât complicităţile dintre clanurile mafiote, reprezentanţii autorităţilor locale şi parlamentarii din zonă locali, cât şi incompetenţa structurilor locale ale serviciile secrete DGIPI şi DGA, spun surse judiciare.
Începând cu anul 2001, în judeţele Neamţ şi Iaşi şi-au impus influenţa patru clanuri interlope: Mararu şi Mironescu, respectiv Cristodorescu şi Rodideal. Potrivit unor surse judiciare din Piatra Neamţ, la început, clanurile au colaborat destul de bine. Tiberiu Cristodorescu, care se ocupa de cămătărie în Iaşi şi Vasile Rodideal, un "racket" din Republica Moldova care coordona contrabanda pentru mai multe zone între care Iaşi şi Neamţ, erau chiar parteneri. Cei doi figurau ca administratori ai aceleiaşi firme din Iaşi (Metro Holding) , iar fraţii Gheorghiţă Cătălin Mararu şi Bogdan Anton Mararu (specializaţi în trafic de maşini furate, schimb valutar şi cămătărie) colaborau cu organizaţia lui Puiu Mironescu (specializat în taxe de protecţie şi cămătărie).
Interlopii aveau protecţia asigurată, inclusiv de la vârful Internelor, după cum susţin surse judiciare. Mulţi politicieni ai PSD, între care fostul deputat Iulian Ţocu, apelau la serviciile de intimidare ale acestor clanuri. De altfel, Ţocu a fost implicat într-un dosar penal de corupţie alături de Rodideal şi Gheorghiţă Mararu, de care însă a scăpat graţie magistraţilor ieşeni. Un ofiţer judiciarist (Filip Cezar) din Piatra Neamţ, care în 2003 a îndrăznit să-l ancheteze pe Mararu a fost chemat în faţa blocului în care locuia şi bătut bestial.
În aceste structuri, boxerul Cristian Chilat (aflat acum în arest pentru asasinarea lui Gheorghiţă Mararu) avea, la început, rolul de bodyguard al fraţilor Mararu sau de bătăuş - “intimidator”- incendiator, în funcţie de îm