Afacerile companiilor de leasing au scăzut cu 27% în primele nouă luni din 2010, după ce anul trecut piaţa s-a prăbuşit cu peste 74%.
Volumul finanţărilor acordate de firmele de leasing a scăzut în trimestrul trei cu 21% comparativ cu cele trei luni anterioare, la 236,5 mil. euro, din cauza impactului negativ al măsurilor de austeritate asupra economiei, după ce în perioada aprilie-iunie se înregistrase un avans trimestrial de 24%, arată datele Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB.
Cumulat pe primele nouă luni, finanţările acordate de societăţile de leasing au scăzut cu 27,6%, până la 780 de milioane de euro, în condiţiile în care în perioada ianuarie-septembrie 2009 volumul finanţărilor depăşise un miliard de euro.
"Dinamica din trimestrul trei a fost influenţată de majorarea TVA şi de reducerea salariilor. Sperăm să încheiem anul acesta cu un volum al finanţărilor care să ajungă la aproximativ un miliard de euro", a declarat Bas Hoekstra, preşedintele ALB şi directorul general al ING Lease. Piaţa de leasing a înregistrat o scădere de 74% în 2009.
Finanţările pentru autovehicule continuă să reprezinte două treimi din piaţa leasingului, volumul afacerilor pe acest segment ajungând la 497,4 milioane de euro în primele nouă luni, cu 27,4% mai puţin decât în perioada corespunzătoare a anului trecut.
Situaţia pieţei leasingului a devenit mai dificilă în a doua parte a anului în condiţiile în care finanţările pentru persoane fizice au fost complet blocate în iulie şi august, perioadă în care firmele şi-au adaptat contractele de finanţare la Ordonanţa 50, care transpune în legislaţia naţională o directivă europeană care încearcă să aducă mai multă transparenţă în contractele de credit.
Îngheţarea finanţărilor pentru persoane fizice în lunile de vară a venit în contextul în care societăţile de leasing înregistrau oricum un volum