Reformele comisarului pentru Agricultură sunt criticate pentru că ar favoriza fermierii din Est. Agricultura „verde“ ar creşte birocraţia şi ar mări costurile de producţie. Sunt doar două dintre reproşurile aduse de fermieri viitoarei Politici Agricole Comune.
Cele mai vehemente critici la adresa planului de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) lansat spre dezbatere de comisarul român, Dacian Cioloş, vin din Vest.
Mai citeşte şi:
EXCLUSIV Cioloş: „Vom schimba modelul de distribuire a subvenţiilor între statele membre“
Asociaţia Fermierilor din Germania, citată de „Euractiv.de", susţine că agricultura „eco" pe care o vrea comisarul Cioloş este mai degrabă o involuţie decât o evoluţie pentru sectorul agricol din această ţară, care deja respectă normele de mediu.
Presa de la Berlin titrează că, pe viitor, agricultorii germani vor primi mai puţine subvenţii de la UE şi că beneficiarii vor fi fermierii din estul Europei. Asta doar pentru că Executivul european vrea „o distribuire mai echitabilă a fondurilor" în spaţiul comunitar.
Nu plafonării
Ministrul Agriculturii de la Berlin, Ilse Aigner, a declarat că se opune plafonării plăţilor în cazul fermelor agricole mari. Ea a avertizat şi asupra riscului de a face prea multe concesii statelor din Europa de Est. „Într-o anumită măsură suntem în favoarea reducerii diferenţelor, dar ne opunem oricărei încercări de a impune egalitarismul", a spus ministrul german.
Marea Britanie se consideră şi ea dezavantajată de limitarea subvenţiilor pentru unităţile agricole mari. Scoţienii şi englezii critică draftul de reformă pentru că nu oferă niciun detaliu despre viitorul buget al PAC, care consumă aproximativ 55 de miliarde de euro din bugetul anual al UE. Comisarul european pentru agricultură, românul Dacian Cioloş, a admis că viitoarea reformă a PAC avantajea