Nu de alta, dar am câștigat un pariu cu un prieten. Tocmai pe când mă pregăteam psihic pentru onorarea lui. Trecuse deja septembrie și octombrie, iar stocurile de vaccinuri anti-gripale erau utilizate cu viteza melcului (în comparație cu anii precedenți). Și atunci, ca un specialist ce nu sunt, am prognozat că o nouă gripă va lovi în acest an planeta. Un prieten a ținut pariul (nu cine știe ce miză), apoi am trecut pe ”așteptare”.
Iar așteptarea mi-a fost răsplătită (în fine) ieri. Știrea de mai jos am citit-o pe Realitatea.net.
”După ce anul trecut a fost depistată tulpina AH1N1 şi virusul B-Florida, anul acesta se preconizează că îşi va face apariţia virusul H3N2. Potrivit prof. dr. Geza Molnar (secretar de stat în Ministerul Sănătății – n.a.), este însă destul de probabil că vor fi probleme, anul acesta, cu virusul gripal H3N2.
Virusul H3N2 face parte din familia de virus gripal Influenzae subtipul A şi nu este un virus nou apărut. Prima sa apariţie a fost în 1968, când a fost numit Influenzae Hong Kong tip A.
Medicii susţin că virusul H3N2 este considerat extrem de virulent deoarece are capacitatea de a-şi schimba setul antigenic, astfel ăncât deşi este vorba de acelaşi virus, apare sub numeroase forme.
Ca şi în cazul altor viruşi, persoanele vulnerabile sunt cele aflate la vârste extreme, copiii şi bătrânii, dar şi gravidele, persoanele cu imuno-deficienţă.”
Recunosc, în primă fază, am citit (fără glumă) King Kong. Și vedeam deja cum uriașele gorile sunt vânate precum galinaceele și porcușorii anii trecuți. Apoi, când m-am dumirit că de Hong Kong e vorba, gândul mi-a zburat la micuții asiatici care vor trebui să suporte ”decontaminarea”. Și, în ciuda celor 2 milioane de decese produse în 1968/69 de gripa Hong Kong, speram că totul se va opri la această știre.
Dar…, dar tot ieri, o altă știre a făcut înconjurul planetei. Pr