În China şi Taiwan autorităţile impun noi restricţii asupra investiţiilor de pe piaţa de acţiuni realizate de străini. În Brazilia oficialii au majorat de două ori taxele impuse investitorilor străini. Chiar şi în Coreea de Sud guvernul este supus unor presiuni în creştere să ia măsuri similare, scrie The New York Times.
De-a lungul anilor, capitalul străin care pătrundea pe pieţele emergente a jucat un rol vital în finanţarea infrastructurii în India, fabricilor în China şi cumpărătorilor de automobile de lux din Brazilia.
Acum însă ţările cu un ritm rapid de dezvoltare au început să se teamă că investiţiile pe termen scurt vor duce la aprecierea monedelor locale, vor reduce competitivitatea bunurilor lor pe piaţa mondială şi vor crea bule de active dificil de "spart".
Opinia că infuziile libere de capital sunt benefice pentru toate părţile este acum zguduită din temelii. Investiţiile pe termen scurt trebuie ţinute sub control, este poziţia care câştigă acum din ce în ce mai mult teren.
Totuşi, există în continuare riscul ca pe măsură ce controalele de capital sunt adoptate de un număr în creştere de ţări, unul dintre rezultate să fie o serie de devalorizări competitive, care ar putea îndepărta investitorii străini şi duce la o prăbuşire a pieţelor de acţiuni.
Multe ţări iau în calcul măsuri suplimentare temându-se că cea mai recentă încercare a băncii centrale americane de a redresa economia Statelor Unite prin pomparea a încă 600 de miliarde de dolari în sistemul bancar va slăbi în continuare dolarul şi va trimite fonduri în creştere către pieţele cu un rimt rapid de creştere.
Pieţele emergente s-au confruntat tot anul cu consecinţele reorientării capitalului investitorilor dinspre ţările occidentale cu niveluri extrem de scăzute ale dobânzii în căutare de randamente mai mari. Investiţiile de capital pe term