După o zi de discuţii tehnice, experţii europeni şi cei de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-au intensificat astăzi negocierile cu autorităţile de la Dublin. Se discută serios depre un plan de salvare al băncilor irlandeze, aflate în mijlocul unei furtuni financiare care ameninţă întreaga Europă, relatează AFP. Eventualul împrumut a stârnit un val de critici în presă. Sursa: Reuters
În total, sunt 30 de specialişti reuniţi la Dublin, potrivit presei.
Specialiştii FMI, de la Uniunea Europeană şi cei ai Băncii Centrale Europene au ajuns ieri dimineaţă la Dublin. Însă negocierile formale au început azi, a declarat Caroline Atkinson, director pentru relaţii externe în cadrul FMI.
Misiunea Fondului are ca obiectiv "analiza măsurilor care ar putea să asigure stabilitatea financiară", a mai declarat oficialul. Discuţiile se poartă de asemenea şi pe bugetul guvernului. Autorităţile de la Dublin pregătesc un plan de austeritate care vizează economisirea a 15 miliarde de euro în următorii patru ani.
Împrumut până într-o sută de miliarde de euro
Ieri, guvernatorul Băncii Centrale Irlandeze, Patrick Honohan, a declarat că "se aşteaptă la un împrumut de câteva miliarde de euro". Se vorbeşte despre o sumă între 40 şi 100 de miliarde de euro, un împrumut mai mic faţă de cel al Greciei luat în urmă cu jumătate de an.
Încercând să se distanţeze de problemele din Grecia, autorităţile irlandeze au susţinut că nu au nevoie de un plan de urgenţă, ci doar de un "fond de precauţie semnificativ" pe care Dublinul să poată conta ca să-şi susţină băncile, a explicat ieri ministrul irlandez de finanţe Brian Lenihan.
Guvernul de la Dublin a injectat deja circa 50 de miliarde de euro pentru salvarea de la faliment a mai multor bănci, iar deficitului bugetar a ajuns la un nivel astronomic de la 32 la sută din PIB.
Păţiţi cu Grecia, experţii europeni v