Haiti înregistează 1.186 de morţi de la începutul epidemiei de holeră, la jumătatea lui octombrie, potrivit noului bilanţ comunicat vineri de Ministerul Sănătăţii, cu 76 mai mulţi decât anunţa bilanţul precent, difuzat miercuri, relatează Mediafax.
De la începutul epidemiei, s-au efectuat 19.646 de spitalizări, potrivit acestor date, înregistrate până la 16 noiembrie.
La Port-au-Prince, capitala haitiană, unde, în urma cutremurului de la 12 ianuarie, au fost instalate numeroase tabere de refugiaţi, în condiţi igienice insuficiente, numărul deceselor a fost revizuit în scădere, trecând de la 46 de morţi, câţi erau înregistraţi miercuri, la 42 de morţi, vineri.
Cel mai afectat departament este Artibonite, regiunea de unde s-a extins epidemia, unde se înregistrează, în total, 617 morţi.
La aproximativ o săptămână de la alegerile prezidenţiale şi legislative, situaţia din capitală este tensionată.
Câteva sute de tineri au intrat într-o confruntare, joi, în centrul capitalei, cu soldaţi ONU, pe care i-au acuzat că au provocat apariţia epidemiei.
Reprezentantul în Haiti al secretarului general al ONU, Edmond Mulet, a lansat vineri un "strigăt de alarmă", pentru a atrage atenţia asupra situaţiei bolnavilor de holeră.
"Fiecare secundă care trece poate salva sau distruge mii de vieţi", a declarat Mulet, care îi califică drept "criminali şi iresponsabili" pe autorii manifestaţiilor, care au paralizat activităţile în anumite oraşe din nordul ţării.
"Dacă această situaţie va dura, tot mai mulţi pacienţi, care aşteaptă cu disperare îngrijiri, riscă să moară, tot mai mulţi haitieni care aşteaptă cu disperare acces la îngrijiri preventive riscă să fie atinşi de epidemie", a subliniat el.
ONG-ul Medecins sans Frontieres (MSF) a avertizat vineri asupra "ritmului lent al mobilizării salvatorilor" în faţa extinderii epidemiei şi a cerut