Toţi cetăţenii care vor sacrifica porci în mod tradiţional sunt îndemnaţi să testeze probele de carne împotriva trichinelozei. În Sălaj nu au fost cazuri de trichineloză în acest an, însă au existat în judeţele limitrofe, şi se ştie că în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, circulaţia porcilor dintr-o zonă într-alta sau dintr-un judeţ în altul are loc frecvent.
Pentru a preveni astfel de situaţii, inspectorii sanitari veterinari vor efectua, împreună cu poliţiştii, controale în trafic şi la târgurile de animale. „Este păcat să vină la noi în judeţ animale cu status de sănătate necunoscut şi să aducă boala la noi, unde la ora actuală nu există. În acest sezon de vânătoare au fost aduse la noi 59 de probe de la mistreţ: toate au fost negative, atât la trichineloză, cât şi la pestă porcină”, spune Mircea Martin, directorul DSVSA Sălaj.
Trichineloza este o boală foarte gravă, uneori letală, care, chiar dacă are tratament şi se poate vindeca, lasă sechele grave. Ea distruge fibrele musculare de la inimă şi de la diafragmă, lăsând pacienţii cu probleme de sănătate pe termen lung.
Testarea costă şapte lei şi se realizează pe loc.