„Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbalul românesc. Astăzi: Gheorghe Ştefan. Preşedinte de onoare al Ceahlăului şi primar al oraşului Piatra Neamţ, „Pinalti” a fost junior la o echipă de Divizia C, Moldova Tricotaj, a lucrat pe şantier şi a predat rezistenţa electrică la liceu.
„Pinalti" este, poate, unul dintre cele mai pitoreşti personaje din România. Dacă, iniţial, el era un VIP doar pentru fotbal, Gheorghe Ştefan a devenit o figură importantă şi pe scena politică, după ce, din anul 2004 încoace, a tot câştigat lupta pentru fotoliul de primar al oraşului Piatra Neamţ.
Preşedintele de onoare al Ceahlăului, născut în anul 1953, are diplomă de inginer după ce a absolvit Facultatea de Electrotehnică din Iaşi. A cochetat şi cu cariera de fotbalist, însă nu a „rezistat" decât până la nivelul juniorilor, la echipa de Divizia C, Moldova Tricotaj.
Mama sa l-a somat să renunţe la viaţa de sportiv şi să „pună burta" pe carte. Dragostea de fotbal o luase de la tatăul său, fost jucător la formaţiile Corvinul, Suceava şi Ceahlăul, unde a fost căpitan de echipă.
A fost profesor de liceu
După facultate, „Pinalti" s-a înscris în câmpul muncii. A lucrat la Fabrica de Zahăr din Roman şi la Avicola Piatra Neamţ. Începând cu anul 1980, Ştefan a intrat în învăţământ: a predat rezistenţa electrică la Liceul Energetic şi la „Petru Rareş".
Elevii şi colegii de catedră din acea vreme îl descriu ca pe un profesor inteligent, plin de umor şi care vorbea mult şi rapid. De asemenea, nu-i plăcea să lase corijenţi sau repetenţi. După ce a „rupt-o" cu activitatea de pedagog, s-a întors la meseria de inginer şi a lucrat pe şantierul AMRCT. Din 1991, a început aventura din fotbal.
Încă de la promovarea Ceahlăului în Divizia A, în anul 1993, Gheorghe Ştefan s-a ales cu o poreclă care acum îi precede numele: Pinalti. De