Conducerea Teatrului Naţional din Budapesta a retras autorizaţia de organizare a recepţiei de Ziua Naţională a României în această instituţie. Intelectualii ardeleni, români şi maghiari, deplâng situaţia creată sub presiunea extremiştilor.
Radicalii maghiari au provocat noi tensiuni diplomatice între România şi Ungaria. Sub presiunea unor politicieni şi a altor figuri publice din ţara vecină, apropiate de partidul fascist Jobbik, de Opoziţie, dar şi de aripa extremistă a FIDESZ, formaţiune aflată la guvernare, conducerea Teatrului Naţional din Budapesta a decis să boicoteze organizarea Zilei Naţionale a României. Iniţial, directorul instituţiei, Robert Alfoldi, acceptase să închirieze clădirea Institutului Cultural Român din Budapesta, care a şi programat organizarea recepţiei din 30 noiembrie. Imediat însă, Alfoldi a fost acuzat de trădare de către politicienii din Jobbik, care au afirmat că reprezentantul Teatrului Naţional din Budapesta ar patrona un act antimaghiar. La rândul său, politicianul Istvan Palffy, reprezentant al coaliţiei de guvernare din Ungaria, a cerut Guvernului chiar demararea unei anchete pe această temă. Palffy consideră că Teatrul Naţional, ca instituţie publică, nu ar fi trebuit să permită organizarea unei recepţii care celebrează unirea Transilvaniei cu România. În urma acestor demersuri publice, directorul Teatrului Naţional a cedat, şi-a cerut scuze şi a anulat contractul cu ICR.
„Este absurd"
Decizia a stârnit consternare în Transilvania. Viceprimarul UDMR din Cluj, Attila Laszlo, a declarat că „treaba unui institut cultural este să organizeze evenimente de acest fel, prin care, astfel, să celebreze ziua unei ţări. Din punctul meu de vedere, Institutul Cultural Român şi-a făcut treaba. Îmi pare rău pentru astfel de incidente". De asemenea, există mai multe voci din Biserica Romano-Catolică de limbă maghiară din Româ