Înainte de venirea iernii, creşterea aportului de vitamine şi de minerale este cea mai simplă măsură pe care o putem lua pentru a ne stimula imunitatea şi pentru a preveni apariţia bolilor de sezon. Perele şi gutuile sunt ajutoare de nădejde în acest sens.
Perele, aliat anticolesterol
Fructe la mare căutare în acest sezon, perele sunt indicate celor care au probleme cu colesterolul, datorită nivelului ridicat de pectine din conţinut, substanţe cu efect protector asupra vaselor de sânge vizavi de acţiunea de acumulare a colesterolului.
Totodată, perele menţin sănătatea sistemului cardiovascular şi prin concentraţia mare de potasiu, datorită căreia tensiunea arterială este menţinută în limite normale.
De asemenea, aceste fructe zemoase protejează şi colonul, prin combaterea constipaţiei şi eliminarea toxinelor de la acest nivel. În plus, mai au un beneficiu: sunt mai uşor de digerat decât alte fructe. Atenţie însă, pentru a beneficia de toţi nutrienţii, este indicat ca fructele să fie consumate în stare proaspătă!
Gutuile întăresc sistemul imunitar
Comparativ cu perele, gutuile îşi menţin proprietăţile şi dacă sunt preparate termic, sub formă de compoturi sau de dulceaţă. Acesta este un mare avantaj pentru persoanele care suferă de hiperaciditate gastrică şi care tolerează greu fructele în stare crudă.
Această calitate a lor este cu atât mai importantă cu cât gutuile întăresc sistemul imunitar, previn răcelile de toamnă şi reduc perioada de manifestare a lor, datorită conţinutului bogat de vitamine şi de minerale. În plus, gutuile sunt bogate în fibre alimentare, care împiedică asimilarea grăsimilor, fiind recomandate celor care vor să slăbească.
De asemenea, nutriţioniştii le recomandă persoanelor care ţin cură de slăbire, deoarece au puţine calorii, dar şi proprietăţi diuretice şi depura