La întâlnirea cu cititorii români, scriitorul Norman Manea a confirmat că Uniunea Scriitorilor nu l-a invitat niciodată în România.
Scriitorul Norman Manea, cel mai tradus autor român în străinătate, a participat miercuri la prima întâlnire cu cititorii săi, dintr-o serie de dezbateri prilejuite de prezenţa sa la Târgul Gaudeamus.
Carmen Muşat, de la Observatorul cultural, a precizat că Norman Manea „nu este doar un scriitor extraordinar, ci şi un eseist de primă mărime, care ştie să spună lucrurilor pe nume, să abordeze subiecte pe care alţii le ocolesc, care ştie să îşi păstreze luciditatea, seninătatea când vorbeşte despre subiecte care pe alţii îi încrâncenează". Silviu Lupescu, directorul editurii Polirom, a vorbit despre plecarea scriitorului în exil, în 1986, când a simţit că „este începutul sfârşitului pentru România şi că nu se mai poate trăi aici", făcând o analogie cu plecarea de astăzi a multor tineri nemulţumiţi de ţară.
Criticul Daniel Cristea Enache a fost cel care a agitat un pic discuţiile, întrebându-l pe Norman Manea dacă a fost invitat vreodată oficial în ţară de către Uniunea Scriitorilor. Cristea Enache a povestit că înainte de alegerile din USR, anul trecut, i-a „cerut viitorului preşedinte, oricare ar fi el, două lucruri: să-i facă o invitaţie oficială lui Paul Goma, disidentul nostru Goma, pentru a fi primit în Uniunea Scriitorilor din România. Iar a doua rugăminte a fost să i se facă o invitaţie oficială din partea Uniunii lui Norman Manea să vină în România. Aţi fost invitat, domnule Manea?". Uşor stingherit, scriitorul a spus că nu vrea să se bage în treburile interne ale nici unui fel de organizaţii şi că răspunsul este nu. „Nu am fost invitat, deşi era foarte simplu să fiu invitat printr-un telefon, uite beau numai apă minerală, deci nu aş fi păgubit în nici un fel gazdele. Nu s-a făcut asta. Bănuiesc că se ştie la Un