În luna septembrie, rata creditelor restante a crescut considerabil față de lunile anterioare, cauzele fiind reducerea veniturilor și diminuarea portofoliului de credite.
Dacă în septembrie 2009 rata creditelor restante și îndoielnice în total portofoliu de credite (valoare netă) era de 1,23%, în luna septembrie a anului curent, aceasta s-a dublat, ajungând la 2,67%, după ce în august atinsese nivelul de 2,17%.
Conform datelor Băncii Nationale a României (BNR), din iulie până în august, ponderea creditelor restante și îndoielnice în totalul împrumuturilor acordate s-a majorat cu 0,18 puncte procentuale, pentru ca luna imediat următoare să avanseze cu jumătate de punct procentual.
Rata riscului de credit a fost, în septembrie 2010, de 20,24%, comparativ cu 14,18% în aceeași lună a anului trecut, 17,17% - în iulie sau 17,81% - în august 2009. Indicatorul a fost calculat împărțind expunerea brută aferentă creditelor nebancare şi dobânzilor, clasificate în îndoielnic şi pierdere, la totalul creditelor şi dobânzilor clasificate, aferente creditelor nebancare, exclusiv elementele în afara bilanţului.
Afectați de șomaj
Lucian Anghel, economist-șef al BCR, este de părere că „motivele creșterii ratei creditelor restante sunt prelungirea recesiunii și măsurile de austeritate luate de Guvern, în special reducerea veniturilor“. Există și o anume inerție, explică economistul, se utilizează o parte din resursele acumulate în perioade mai bune, până când și acestea se epuizează. „Până la finele anului, probabil că această rată va crește în continuare, după care va urma o perioadă de stabilizare și, ulterior, îmbunătățirea indicatorilor, odată cu relansarea economică și intensificarea procesului de creditare. Momentan, soldul creditelor acordate este în scădere, iar creditele restante, în creștere sau constante, raportate la un volum total de credite