Tradiţia multiseculară a fabricării de bere la Cluj primeşte o grea lovitură de decizia Ursus Breweries de a închide fabrica din oraşul de la poalele Feleacului. Unul dintre simbolurile oraşului, berea Ursus, este gata să iasă de pe scena Clujului. Ieri s-a făcut anunţul de închidere a fabricii, prima întreprindere industrială producătoare de bere din actuala Românie, înfiinţată în 1878.
Fideli mărcii locale de bere, clujenii au deja nostalgii după brandul care lasă oraşul mai sărac cu un simbol. Pe internet, anunţul sistării producţiei la Cluj a stârnit ieri reacţii vehemente faţă de cei ce au decis asta. Cei mai în vârstă îşi aduc aminte cu plăcere de perioada de glorie a mărcii. „Era bătaie pe berea Ursus, vă spun.
Se întâmpla din '68 şi aşa a fost vreme de 30 de ani. Aşa ceva nu mai vedem acum. Acum totul e doar un calcul pe-o hârtie“, povesteşte cu nostalgie Remus Pop, poreclit „Mongolu'“, unul din cei mai cunoscuţi cârciumari ai Clujului de pe vremuri, şeful cramei Metropol, unde şi-a început activitatea grupul revistei Echinox.
Înainte de sărbătorirea zilei de 1 mai, în comunism, livrarea berii către localurile din oraş era sistată şi nu mai era de găsit nicăieri. „Berea era dusă în Hoia cu camioanele, pentru sărbători. Se stoca acolo cu 2-3 zile înainte“, şi-a amintit acesta. Nici în zilele normale localurile nu făceau faţă cererii de bere care era în acea vreme, conchide „Mongolu'“.
Tradiţie din secolul XIII
Tradiţia fabricării berii în Cluj îşi are rădăcinile, însă, cu mult timp înainte. E legată de mica unitate de producţie de bere din secolul XIII, care aparţinea saşilor, potrivit istoricului Gheorghe Bodea. „Era o tradiţie. Acolo (pa amplasamentul actualei fabrici – n.r.) se fabrica bere încă din secolul XIII, de către saşii din Cetate“, a povestit istoricul. Prima fabrică, în sensul modern al cuvântului, de bere a fost fonda