Într-un interviu acordat televiziunii publice, Băsescu a fost întrebat dacă în România se va prelungi criza economică. "Nu. (...) România a făcut ceea ce a trebuit în 2010, sper să finalizeze tot ce are de făcut şi să nu fim afectaţi de vârtejul acesta în care se intră ca urmare a datoriilor suverane foarte mari şi vom avea o probă foarte curând", a răspuns şeful statului, citat de Agerpres.
Referitor la măsurile de austeritate luate de Guvern, el a declarat: "Am fost una din ţările care nu s-au jucat şi românii au suferit consecinţele, dar tot românii vor culege şi roadele, adică o Românie stabilă care nu va mai fi îngenuncheată de datoriile suverane".
În context, şeful statului a arătat că România, spre deosebire de alte state din Europa, precum Portugalia sau Irlanda, nu a atins un nivel deosebit de ridicat al consumului înainte de criză, evitând "o paranoia a sectorului imobiliar".
"Noi am avut norocul extraordinar că nu am ajuns la o paranoia a consumului înainte de criză şi am fost aproape de o paranoia a sectorului imobiliar, dar criza ne-a oprit. Pentru că, altfel, tentaţia băncilor - aduceţi-vă aminte când se ajunsese la creditele cu buletinul, cu orice, numai să stimuleze consumul - am fi plătit-o mult mai scump", a spus preşedintele Băsescu, la TVR1.
El a afirmat că "România are o şansă extraordinară, din două motive: în primul rând, pentru că n-a împrumutat bani să simuleze o aşa-zisă relansare economică înainte de a lua măsurile de reducere a cheltuielilor proprii".
Băsescu a subliniat, astfel, că situaţia de criză a datoriilor suverane, în care se află statele europene menţionate, nu se poate termina decât prin austeritate.
Potrivit şefului statului, România a fost împiedicată să iasă din recesiune în această perioadă de decizia Curţii Constituţionale împotriva reducerii pensiilor cu 15%, fapt care a determi