Medierea ar putea rezolva o parte dintre procese, având în vedere că în acest moment, în România sunt pe rolul instanţelor peste patru milioane de procese, rata de creştere a conflictelor soluţionate în instanţă fiind de 30% în acest an.
”În ultima perioadă se întâmplă un lucru îngrijorător. Există o creştere puternică a numărului de precese, ajungându-se la peste patru milioane de cauze pe rolul instanţelor de judecată, în condiţiile în care în România trăiesc cam 20 milioane de oameni. Trendul de creştere a numărului de procese este de 30% numai în 2010. În acest fel, sistemul juridic cheltuie în jur de 250 milioane euro pe an pentru a rezolva cauzele aflate în instanţă. O soluţie pentru a soluţiona mai repede şi mai ieftin o parte dintre procese este medierea”, a spus Zeno Şuştac, membru al Consiliului de Mediere.
Spre deosebire de un proces care durează şi câţiva ani, prin mediere se poate ajunge la o înţelegere în doar două ore de discuţii.
Rata de succes în cazul unei medieri este de 65%-85%, putându-se ajunge la o înţelegere totală sau parţială între părţile aflate în conflict.
În acest moment, există în România 2.000 de mediatori autorizaţi de Consiliul de Mediere, aceştia funcţionând în cadrul a 1.500 de forme de exercitare a profesiei (birou de mediator, asociaţii profesionale). Persoanele aflate în conflict şi care doresc să apeleze la un mediator pot apela la Tabloul Mediatorilor, pe care îl pot găsi pe site-urile Consiliului de Mediere şi Ministerului Justiţiei, precum şi la instanţele de judecată.
”În ultima perioadă există un mare interes pentru profesia de mediator, mai ales după ce Legea 202/2010, cunoscută şi ca Mica Reformă, a prevăzut unele reglementări favorabile medierii”, a spus Anca Ciucă, preşedintele Consiliului de Mediere.
Chiar dacă în faţa mediatorului ajung mai ales conflicte legate de dreptul fami