Guvernul nu va calcula indemnizaţia în raport cu salariul minim, tocmai pentru ca nivelul acesteia să nu fie majorată
Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI ca indemnizaţia de şomaj să nu mai fie calculată în raport cu nivelul salariului minim, astfel încât ajutorul acordat şomerilor să nu crească odată cu majorarea salarială din 2011, relevă scrisoarea suplimentară de intenţie agreată cu instituţia financiară. Indemnizaţia de şomaj reprezintă 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, la care se adaugă un procent cuprins între 3 şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare. Pentru anul 2011, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) majorarea salariului minim de la 600 la 670 lei.
Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu FMI după misiunea din octombrie-noiembrie, relevă însă, că Guvernul s-a angajat ca indemnizaţia de şomaj să nu mai fie legată de salariul minim, care urmează să fie majorat. "După îngheţarea din 2008 a salariului minim, vom ridica nivelul acestuia, în general pentru a compensa recenta evoluţie a inflaţiei, decuplând în acelaşi timp indemnizaţia de şomaj de salariul minim", este angajamentul Guvernului din document.
Disponibilizările ar fi inutile
Surse oficiale au declarat că Guvernul încearcă prin decuplarea indemnizaţiei de şomaj de salariul minim să limiteze cheltuielile bugetului de şomaj, având în vedere că pentru anul viitor sunt pregătite noi disponibilizări. "Vor mai fi disponibilizări şi anul viitor, dar economiile ar fi mai mici dacă indemnizaţia de şomaj ar fi în continuare legată de salariul minim", au arătat sursele, potrivit Mediafax.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat doar că Guvernul lucrează în prezent la un alt criteriu de calcul al indemnizaţiei de şomaj decât salariul minim. "O v