Liderii NATO şi Rusiei îşi iau sâmbătă, la reuniunea ce va avea loc în capitala Portugaliei, angajamentul unui nou început în relaţia loc lungă şi antagonistă, relatează BBC, potrivit NewsIn.
"Vom lăsa în urmă atât Războiul Rece, cât şi perioada post Războiul Rece şi vom merge înainte", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu.
Şi Rusia este de părere că a venit momentul să colaboreze cu NATO, a precizat Rasmussen într-o înregistrare video publicată pe internet săptămâna aceasta.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev va participa la Consiliul NATO-Rusia de sâmbătă, reuniunea la cel mai înalt nivel dintre cele două părţi după conflictul dintre Moscova şi Tbilisi, din august 2008.
Războiul a început la numai câteva luni după ce NATO a convenit cu Georgia că aceasta poate deveni, la un moment dat, stat membru. Decizia a nemulţumit Moscova, care se teme încă de faptul că va fi înconjurată de state membre NATO. După căderea URSS, în 1991, Rusia a privit neputincioasă cum din ce în ce mai multe ţări din Europa de Est au aderat la alianţa militară occidentală.
Şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, vorbeşte despre încheierea unei epoci a neîncrederii, un ecou al declaraţiilor pozitive de la sediul NATO.
La baza apelurilor pentru o nouă eră a cooperării se află o listă din ce în ce mai lungă de interese comune. Iar în fruntea acestei liste figurează Afganistanul. Moscova vrea la fel de mult ca NATO ca talibanii să fie eliminaţi şi ca Afganistanul să fie stabilizat, astfel încât ţara să nu mai poată fi folosită ca bază pentru grupările militante islamiste.
De la mijlocul anilor '90, influenţa acestor grupări s-a extins în Asia Centrală şi în sudul Rusiei.
În plus, Moscova vrea să oprească fluxul de opiu din Afganistan, din care o mare parte ajunge în Rusia, unde numărul de dependenţi de heroin