Publicistul a lansat ieri, la standul Adevărul, volumul „O lovitură de stat prost mascată“, care cuprinde editorialele sale din perioada ianuarie 1990 – octombrie 1991. Lansarea lui Ion Cristoiu a fost deschisă de Grigore Cartianu, directorul Editurii Adevărul. La final, cei doi au acordat autografe.
Sute de oameni au stat la rând pentru a obţine autografe pe cele două cărţi: „O lovitură de stat prost mascată", de Ion Cristoiu şi „Crimele Revoluţiei", de Grigore Cartianu.
„Eu voi vorbi maximum un minut, pentru că este ora astrală a domnului Cristoiu", a început Grigore Cartianu, care a amintit că jurnalistul a avut în viaţă multe ore astrale, inclusiv în 1990. „Atunci, când noi eram încă euforici, pentru că împreună cu emanaţii Revoluţiei reuşiserăm să-i dovedim pe terorişti, domnul Cristoiu îşi punea întrebări", a continuat Grigore Cartianu.
Ion Cristoiu a declarat că a văzut în ultimele luni, la aşa-zisele demonstraţii de la Palatul Parlamentului, „încântarea colegilor jurnalişti mai tineri, în aşteptarea unor evenimente deosebite". Le-a spus acestora că n-o să aibă şansa pe care a avut-o el însuşi, de a scrie despre revoluţii, lovituri de stat şi mineriade.
„Ei au parte de evenimente politicianiste. Eu am avut marele noroc că am trăit în perioada Ceauşescu şi am fost gazetar, apoi am prins o aşa-zisă revoluţie, care a fost, de fapt, lovitură de stat, şi apoi am fost gazetar de teren, director şi editorialist, în primii ani de după '90".
Editorialist constant
Cristoiu speră să scoată şi al doilea volum, tot la Editura Adevărul, cu texte publicate în perioada octombrie 1991 - noiembrie 1992. „Merită citit acest volum, pentru că am scris săptămână de săptămână. Sunt singurul jurnalist mai acătării, în viaţă, care la vremea aceea a scris cu o asemenea periodicitate. Această carte care cuprinde, cum spunea şi critic