Investitorii aşteaptă un mecanism permanent anticriză pentru ţările membre UE
După ce pieţele Irlandei vor primi ajutorul de la statele europene, pieţele financiare nu se vor calma, în condiţiile în care investitorii aşteaptă un mecanism permanent anticriză pentru ţările membre UE, a declarat ministrul elen al Finanţelor, George Papaconstantinou, citat de AFP, informează Mediafax.
"Chiar dacă Irlanda acceptă să fie ajutată, criza datoriilor va continua în zona euro. Pieţele vor continua să se îngrijoreze pentru că nu sunt convinse de existenţa soluţiilor pe termen lung", a afirmat Papaconstantinou.
Statele UE trebuie neapărat să stabilească un mecanism de ajutor permanent, a adăugat el.
Membrii Uniunii trebuie să facă în aşa fel încât mecanismul de ajutor să nu tenteze statele şi investitorii privaţi să-şi asume riscuri inutile. Acest risc poate fi evitat prin implicarea investitorilor în viitorul mecanism, a mai spus oficialul elen.
Economisire şi pedeapsă
În acelaşi timp, presa germană compară atitudinea lui Merkel cu duritatea Tratatului de la Versailles. Cancelarul german Angela Merkel este prea sever cu statele din zona euro confruntate cu dificultăţi financiare, într-un moment în care Irlanda trece printr-o criză serioasă, apreciază publicaţia economică Handelsblatt, care compară atitudinea cancelarului cu duritatea Tratatului de la Versailles.
"Guvernul german are tendinţa de a presa şi mai mult statele îndatorate, chiar dacă acestea au căzut la pământ. Economisire şi pedeapsă sunt cuvintele preferate ale cancelariei", notează redactorul şef al publicaţiei de afaceri, Gabor Steingart, într-un articol intitulat "Versailles, războiul interior", potrivit AFP.
Merkel a ezitat, în primăvara acestui an, ca Germania să participe financiar la salvarea Greciei de la faliment, iar cancelarul a pledat, de mul