Galeria Laika găzduieşte, până la finele lunii, o expoziţie inedită a artistei Ioana Joa din Bucureşti. Expoziţia intitulată „Shadows" (umbre) cuprinde lucrări pe plăci de lemn pe care au fost imprimate, prin expunere la soare, chipurile unor oameni daţi dispăruţi din diverse colţuri ale ţării.
„A fost, practic, un experiment. Recunosc că nici măcar nu ştiam dacă acesta va avea sau nu succes", mărturiseşte autoarea expoziţiei, Ioana Joa, în vârstă de 25 de ani originară din Ieud, Maramureş. Tânăra absolventă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti a fost captivată de felul în care lumina soarelui acţionează asupra lemnului. „M-a fascinat «puterea» pe care o are soarele asupra lemnului şi am vrut neapărat să transform, într-un fel, natura pură în artă. Aşa s-a născut această idee care a constituit, ulterior, şi subiectul lucrării mele de licenţă", spune Ioana Joa.
Soarele, ca pictor
Metoda utililzată de Ioana - prea puţin exploatată în rândul artiştilor din întreaga lume - constă în expunerea prelungită a unor plăci din lemn la lumina soarelui, pentru ca negativele ataşate plăcilor cu anumite imagini să se imprime pe suport. „Este o tehnică inedită. Practic, artista a făcut o demonstraţie autentică, folosind natura ca instrument principal în revelarea imaginii. Tema aleasă de artistă pentru această expoziţie nici că putea fi mai bine aleasă: portretele unor oameni daţi dispăruţi din toate părţile ţării", arată Marius Bercea, reprezentant al Galeriei Laika, cei care au adus lucrările artistei în Cluj-Napoca.
„Totul e trecător. Dacă nu ar fi existat lumina soarelui, nu ar fi existat nici umbrele. Nu mi-a fost greu să aleg tema experimentului. Am luat portretele celor daţi dispăruţi de pe site-ul Poliţiei Române. E vorba de oameni despre care nimeni nu mai ştie nimic, poate de ani de zile. Le-am creat umbrele, cu ajutorul