Liderii NATO au convenit aseară, la Lisabona, asupra dezvoltării unui sistem de apărare antirachetă capabil să protejeze atât statele europene din Alianţă, cât şi SUA şi Canada. "Umbrela de securitate" va costa aproximativ 270 de milioane de dolari în următorul deceniu, scrie "The Guardian". Sursa: REUTERSSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Potrivit sursei citate, anunţul privind acordul a fost făcut de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. "Oferă un rol tuturor aliaţilor noştri. Răspunde ameninţărilor vremurilor noastre", a declarat liderul de la Casa Albă, referindu-se la sistemul antirachetă.
Barack Obama a mai spus că aliaţii aşteaptă cu nerăbdare ca, astăzi, să pună bazele cooperării cu Rusia în acest domeniu, în condiţiile în care care ambele părţi se confruntă cu acelaşi gen de ameninţări.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a prezentat azi, la Consiliul NATO-Rusia, viziunea Moscovei asupra unui sistem de apărare comun şi a dat asigurări că va coopera cu Alianţa. El a ţinut să-i mulţumească premierului italian Silvio Berlusconi pentru că a jucat un „rol constant, amical şi contructiv” în aproprierea dintre NATO şi Rusia.
Tot astăzi, Moscova a răspuns pozitiv ofertei făcute de NATO Rusiei de coopera în cadrul proiectului antirachetă, a declarat secretarul general al Alianţei Anders Fogh Rasmussen, care a subliniat că NATO nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Rusiei.
Reuniţi la Feira Internacional de Lisboa, liderii Alianţei Nord- Atlantice au adoptat, aseară, şi noul concept strategic al NATO pentru următorii 10 ani. Documentul subliniază necesitatea ca statele membre să îşi modernizeze apărarea pentru a face faţă noilor ameninţări, precum atacurile cu rachete balistice sau războiul cibernetic.
Astăzi, c