Preşedintă a Fundaţiei Ana Aslan International, dr. Luiza Spiru vorbeşte despre cum ne ajută dragostea ca să avem o tinereţe fără bătrâneţe cât mai îndelungată. Conferenţiarul universitar Luiza Spiru iubeşte bătrânii frumoşi. Nu pe cei frumoşi fizic, ci pe cei care au ajuns la vârste înaintate cu mintea limpede, sufletul senin şi care n-au nevoie de ajutorul celorlalţi.
Dragostea pentru medicină s-a născut în Luiza în copilărie, când a fost bolnavă de leucemie şi a stat şase ani prin spitale. Atunci a văzut cum, de la un an la altul, în salon rămâneau din ce în ce mai puţini copii. Şi nu pentru că se vindecau, ci pentru că piereau unul câte unul.
În acele vremuri şi-a promis că, dacă scapă, va fi medic şi va învăţa, ca să învingă moartea. Mai târziu a ales să se specializeze în tot ceea ce înseamnă medicina îmbătrânirii. Este medic primar de medicină internă şi de geriatrie - gerontologie şi conduce o clinică şi un centru cu aceste destinaţii în Spitalul Elias şi Fundaţia Ana Aslan International.
Citiţi şi:
Fericirea, noul PIB
„Adevărul": Ce înseamnă să îmbătrânim frumos?
Dr. Luiza Spiru: Să îmbătrâneşti frumos înseamnă să te simţi bine în pielea ta, să te simţi bine cu tine însuţi, să fii independent, deci să nu ai nevoie de ajutorul altora, să ai o minte creativă şi activă. Să fii stăpân pe trupul tău şi nu trupul tău, cu bolile lui, să te stăpânească pe tine, să poţi să le fii util celor din jur, în primul rând să ai grijă de tine, ca să poţi avea grijă de alţii. Asta este prima regulă, a egoismului pozitiv.
Aţi întâlnit astfel de oameni? Care e lumea lor?
Am întâlnit şi ţărani, oameni care n-au nici două clase primare, care sunt senini, au această căldură a privirii, această linişte, au înţelepciune. De obicei sunt oameni care au avut şansa să trăiască într-un mediu plin de iubire, c