Această lichidare de stocuri de frecvențe radio ar putea aduce statului român câteva sute de milioane de euro în anul 2012, după un model prin care Germania a câștigat, anul acesta, nu mai puțin de 4,4 miliarde de euro.
Benzile vizate de inițiativa Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pot fi folosite pentru servicii de telecomunicații diverse, de la GSM, la WiMax și LTE (4G), ceea ce, pentru consumatori, s-ar traduce în practică prin servicii suplimentare, de calitate mai bună și, de ce nu, prin tarife mai mici.
„Germanii au pregătit un an și jumătate toată acțiunea, s-au sfătuit cu operatorii și au pus niște condiții foarte dure pentru participare“, spune Cătălin Marinescu, președintele ANCOM. „O echipă de la noi a fost atunci în Germania și a urmărit toți pașii. Avem sprijinul lor pentru a învăța din greșelile făcute acolo“, adaugă el.
Proces de durată, drept pentru care anul viitor vor începe consultările, iar licitația ar putea fi organizată la începutul anului 2012. Pentru aceasta, în planul de acțiuni al autorității pentru anul viitor este prevăzută achiziţionarea, cu fonduri europene, a unor servicii de consultanţă specializată care să ajute la proiectarea şi organizarea „licitaţiilor ascendente, simultane, multirunde pentru atribuirea de blocuri de frecvenţe“, dar și a unei aplicaţii software dedicată.
Licităm învățând din greșelile altora
Mai exact, se intenționează licențierea benzilor 790-862 MHz (dividendul digital) şi 2,6 GHz ce pot fi folosite pentru tehnologii 4G, Long Term Evolution (LTE). Ar mai fi disponibilă și banda 3,6-3,8 GHz, cea scoasă la licitație în 2008 pentru servicii de tip WiMax, dar pentru care nu s-a primit nicio ofertă în momentul respectiv. „În plus, în banda 3,4-3,6 GHz expiră o parte din licențele acordate în 2000-2003. Va fi momentul potrivit pentru a l