In toata Europa, publicitatea practicata de organele sanitare atrage atentia ca tutunul dauneaza grav sanatatii, dar nici grasimile, dulciurile si alcoolul nu sunt recomandate. Despre cafea, institutiile sanitare nu spun numic.
Nici n-ar fi multe de spus. Chiar daca omul suferind trebuie sa consulte medicul atunci cand vrea sa bea cafea, pentru omul sanatos, cafeaua luata in doze rezonabile, nu pare daunatoare.
Omul sanatos n-are de ce sa se teama
S-a demonstat stiintific ca o cantitate moderata de cafea, de exemplu doua cesti pe zi, este benefica pentru organism. Ea ajuta la reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon, la prevenirea litiazei biliare, a cirozei, a maladiei Parkinson si la prevenirea astmului.
In plus, consumul regulat de cafea, in aceleasi doze limitate, este util in prevenirea diabetului de tip II.
Cafeaua este un bun vasodilatator, fiind utila in combaterea migrenei. Cafeina din cafea este un bun diuretic, stimuleaza activitatea aparatului excretor si elimina substantele toxice din corp.
Asemeni legumelor si fructelor, cafeaua contine antioxidanti, care pot preveni efectele daunatoare ale oxidarii la nivelul tesuturilor organismului, ajutandu-l sa se protejeze impotriva distrugerii celulare si reducand riscurile instalarii anumitor tipuri de cancer.
Excesele sunt daunatoare, iar cafeaua nu face exceptie
Pe de alta parte, consumul de cafea se recomanda numai cu moderatie. Excesul de cafeina diminueaza capacitatea de concentrare. De asemeni, excesul de cafeina tulbura echilibrul apei in organism, ducand la deshidratare.
Excesul de cafea poate duce la intoxicatie cu cafeina, semnele fiind tremur si slabiciune musculara, agitatie nemotivata, tahicardie, pielea extremitatilor rece, paloare si senzatie generala de rau.
Efectul pe