La Someşu Rece se află uzina electrică realizată de austro-ungari, care a asigurat, din 1906, timp de 64 de ani, energia electrică pentru Cluj-Napoca. Instalaţiile sunt şi acum perfect funcţională şi pot oricând da, din nou, lumină.
La aproximativ 40 de kilometri de Cluj se află o minune a tehnicii, de la începutul secolului trecut: Uzina electrică de la Someșu Rece. Povestea ei începe în anul 1902, când Primăria Clujului a organizat un concurs (un fel de licitație din vremurile noastre) pentru înfiinţarea Uzinei Electrice Cluj. Pentru că demersul a eşuat, un an mai târziu, în 10 martie 1903 s-a organizat al doilea concurs, la care au fost depuse şase oferte. Dintre acestea, a fost declarată câștigătoare firma austro-ungară Ganz & Co.
Astfel, în 5 iulie 1904, se înfiinţează Uzina Electrică Cluj, care semnează o convenție cu firma Ganz pentru construirea centralei electrice de la Someșul Rece. Aceasta a fost concesionată, pe 25 de ani, firmei austro-ungare, potrivit documentelor vremii.
În 15 iulie 1906, se pune în funcțiune centrala, inițial cu două hidroagregate Francis, a câte 1.200 cai putere fiecare. „A fost ales acest loc pentru că apa din această zonă avea mult potențial energetic, iar investiția a fost cea mai convenabilă. Sunt două văi importante în zonă, ale căror ape au fost captate, apa a fost dirijată printr-un tunel și prin conducte forțate și ajungea la cele două generatoare”, spune inginerul Liviu Alb, care a lucrat 45 de ani la Electrica și care, de-a lungul timpului s-a ocupat și de uzina de la Someșul Rece.
Istorie zbuciumată
Aflat acum în pragul pensionării, inginerul Alb prezintă cu mult drag, celor care calcă pragul uzinei, cele mai importante elemente și o istorie a acesteia.
În 1929 uzina livra 14.147.000 de kW/h de energie electrică. În același an se înființează Regia Mixtă cu u