"Sa ne cinstim sfintii dati de acest pamant"
Pe cerul de toamna al Oradei se profileaza, inalta si vie, una dintre cele mai frumoase biserici pe care le-am vazut vreodata. O lucrare maiestrita in caramida rosie si galbena, care respira ortodoxie. De pe frontispiciul turnului-clopotnita, care masoara 37 de metri, domina piata, icoana in mozaic a Sfantului Apostol Andrei, cel intai chemat, ocrotitorul Romaniei si patronul lacasului. Ferestrele prelungi ii dau bisericii un aer de fortareata, iar detaliile ii vadesc eleganta.
La fel de impresionant este interiorul. Mai intai, "paraclisul" - o biserica in toata puterea cuvantului, aflata la demisol. Gandit in stil "catacomba", pentru a aminti de crestinismul primar, paraclisul inchinat Sfantului Andrei este un monument de arhitectura religioasa. Sobra dantelarie de caramida, grinzile de lemn incastrate in tavan, iconostasul simplu, cu minunate picturi suflate in aur, locurile speciale pentru pregatirea spovedaniei, usile imparatesti si candelabrele de fier forjat, prapurii din catifea rosu-bizantin si vasele cu flori din dreptul icoanelor la care te inchini, cand intri in biserica, te transporta intr-o lume tihnita, prielnica rugaciunii si privegherii neincetate.
In cea de-a doua biserica, "de sus", care are hramul Sfintilor Romani, smerenia crestinului lasa loc slavei Ortodoxiei. Fresca respecta canoanele picturii bizantine, cupola interioara ne infatiseaza un Hristos Pantocrator poleit in aur pur, catapeteasma este sculptata in marmura, icoanele sunt pictate pe lemn de tei, pardoseala e din granit, iar policandrul, ca si celelalte candelabre si aplice, sunt din bronz, aduse din Grecia, ca de altfel toate obiectele liturgice.
Am aflat povestea acestei biserici-minune si a credinciosilor ei, de la parintele paroh Vasile Bota. O marturie plina de emotie, care intregeste tabloul credintei la roman