De multe ori ne-am întrebat cum va arăta omenirea peste câteva decenii, specialişti de tot felul lansând previziuni mai mult sau mai puţin sumbre despre viitor.
Mai mulţi specialişti intervievaţi de redactorii de la Il sole 24 ore şi-au imaginat lumea viitorului. Fostul director al Foreign Policy, Moisés Naím, preşedintele Istat, Enrico Giovannini, omul de afaceri Guido Barilla, istoricul Miguel Gotor, scriitorul Bill Emmott, demografii Jack Goldstone şi Francesco Billari şi arhitectul Luca Molinari, coordonaţi de directorul Il sole 24 ore, Gianni Riotta, au trasat problemele cu care ne vom confrunta. Jocul de imaginaţie a avut toate ingredientele necesare: un pic de profeţie şi un pic de utopie, cum afirmă Miguel Gotor, însă, mai ales, o doză de realism. Astfel, aflăm că ţările emergente vor deveni centrul economiei mondiale. În timp ce Europa se va întreba cum să asigure asistenţă sanitară şi profesională bătrânilor care vor popula marile oraşe, în China, Pakistan, Mexic, viitoarea forţă de muncă va fi protagonista pieţelor mondiale şi a producţiei de idei. În secolul XXI, lumea va fi a megalopolisului şi nanotehnologiilor, mâncarea va fi tot mai preţioasă, iar apa - o sursă tot mai săracă. Bunicii europeni vor citi Biblia, tinerii musulmani din Paris, Bangkok sau Miami îşi vor folosi viitoarele versiuni de iPad pentru schimburile comerciale sau pentru a pune în pericol democraţia din diferite ţări. Cert este doar că depinde de alegerile politice şi economice din prezent dacă Revelionul din 2050 va fi un amalgam multietnic sau o zi minunată.
Populaţia
Deşi există încă dubii cu privire la numărul de pământeni care vor popula planeta până în 2050, două puncte sunt sigure: 90 la sută din forţa de muncă viitoare se va concentra în ţările emergente sau în cele care astăzi sunt caracterizate printr-o mare fragilitate politică şi econom