1. In ultima vreme, mai multi comentatori, dar si unii lideri politici, au vorbit despre posibilitatea refacerii Aliantei D.A. O vedeti viabila? Daca s-ar realiza, ce consecinte ar avea?
- Teoretic, ar separa apele intre optiunile politice de centru-dreapta si cele de stanga, ceea ce ar conferi mai multa coerenta guvernarii. Totodata, s-ar putea crea o majoritate solida, fara sa mai fie nevoie de UNPR. UDMR insa va ramane si atunci agatata de guvernare, datorita bunelor relatii cu PNL.
Problema cea mare este insa ca aceasta alianta ar fi la fel de viabila ca si o casnicie refacuta dupa un divort cu scandal. Ostilitatile au mers atat de departe intre cele doua partide si s-au spus cuvinte atat de grele, incat reconcilierea nu ar fi privita de alegatori ca o convertire sincera la un nou mod de a face politica, ci doar ca un mariaj de convenienta, menit sa asigure custodia comuna a averii familiei - a se citi accesul la resursele bugetare. Cum toate partidele politice sunt compromise, nici aliantele lor nu pot fi percepute a fi constructii durabile. In plus, experienta romaneasca arata ca aliantele si coalitiile au esuat la proba de rezistenta. De altfel, refacerea Aliantei D.A. nici nu este un proiect de actualitate, ci doar un exercitiu retoric din partea PDL, care nici nu crede in el. Liberalii sunt prea suspiciosi fata de presedintele Basescu, pe care il acuza ca vrea sa le decimeze partidul si citeaza in sprijinul acestor acuzatii incurajarea fisurarii PNL din interior, care a dus in final la desprinderea PLD, partid inghitit ulterior de fostul PD. Chiar daca aceste temeri nu sunt total neintemeiate, nu ele constituie principalul obstacol in calea refacerii Aliantei D.A., ci strategia mogulilor, care vad in Crin Antonescu o contrapondere la Traian Basescu, adica adevaratul lider al opozitiei si posibilul candidat al acesteia la prezidentialele din