Salariul ţi s-a redus cu 25%, părinţii îţi cer sprijin financiar, nu mai faci faţă cheltuielilor de zi cu zi. Este momentul să iei măsuri. Pune pe hârtie toate veniturile şi fă-ţi o planificare riguroasă a cheltuielilor. Următorul pas este să încerci să faci ceva economii.
1. Taie din valoarea facturilor.
Înlocuieşte becurile din casă cu unele economice. Controlează întreaga instalaţie de apă, pentru a elimina orice risipă. Vestea bună cum că iarna ar putea fi una blândă te-ar putea ajuta să faci economii cu costul încălzirii apartamentului. Verifică abonamentele telefonice. Aproape fiecare familie are cel puţin un abonament telefonic la care ar putea renunţa. Faceţi un calcul al minutelor consumate la telefon şi optaţi pentru o variantă de abonament mai ieftină.
2. Renunţă la vicii.
Dacă fumezi un pachet de ţigări în fiecare zi şi reuşeşti să te laşi, vei pune deoparte 300 de lei în fiecare lună. Taie din cheltuielile pe alcool şi renunţă la jocurile de noroc.
3. Mută-te la părinţi sau cu prietenii.
Dacă eşti singur şi stai cu chirie, soluţia este să te muţi cu părinţii sau să cauţi o locuinţă mai mare pe care să o împarţi cu prietenii. Chiria va fi mai mică, prin împărţirea cheltuielilor.
4. Atenţie la cardurile de credit.
Cardul de credit te poate ajuta să ieşi din impas, însă doar pentru o perioadă scurtă. Dacă nu restitui suma împrumutată până la finalul perioadei de graţie, te vei pomeni cu costuri foarte ridicate. Ai grijă să restitui suma împrumutată înaintea expirării perioadei de graţie.
5. Nu scoate bani de la bancomat.
Dacă vei plăti cumpărăturile cu cardul, vei economisi comisionul de retragere de la bancomat. Chiar dacă este vorba de doar câţiva lei, pe o perioada mai lungă suma nu este de neglijat. În plus, în unele cazuri bancile plătesc dobânda pentru sumele păstrate pe card.
6. C