- Capitala Romaniei i-a dat gata pe americani -
* In vreme ce pentru majoritatea europenilor, Romania incepe si se sfarseste cu Transilvania, yankeii sunt fascinati de originalitatea "neglobalizata" a metropolei de pe Dambovita *
Dupa ce, in 1990, reporterul american Alexander Lobrano s-a speriat de cersetorii si cainii din Bucuresti si de numarul mic de restaurante civilizate, ramanand totusi incantat de inima veche a acestui oras, iata ca prestigiosul jurnal pentru care scrie, "The New York Times" (departamentul "Travel"/"Eurofile"), l-a solicitat din nou sa descrie cum a evoluat capitala Romaniei dupa 20 de ani. Dezamagiti de asemanarea tot mai mare a Parisului cu orasele americane, unde intalnesti aceleasi nume de magazine peste tot, prietenii din Boston ai reporterului il intreaba unde ar putea petrece o adevarata "aventura urbana"? Unde exista un loc care "n-a fost inca subiect al centrifugii globalizarii"? "Bucuresti", le raspunde el, fara sa stea prea mult pe ganduri, starnindu-le hohote de ras: "Bucuresti? Ce e de vazut acolo? Cum sunt hotelurile si mancarea?". "Credeti-ma, mergeti sa vedeti", le spune reporterul, nefiind apoi surprins, cateva zile mai tarziu, cand amicii, intorsi din calatorie, se arata incantati de cel de-al saselea, ca marime, oras al Europei. Concurand cu Belgradul si Sofia, Bucurestiul este unul dintre orasele majore care "nu au fost pasteurizate si nu si-au pierdut sufletul din cauza turismului de masa", noteaza Lobrano.
Lipscani, districtul petrecerilor
Dupa 20 de ani... "In ultimii cativa ani", scrie Alexander Lobrano, "Lipscaniul a devenit districtul de petreceri al Bucurestiului, odata cu deschiderea a zeci de baruri, cafenele si restaurante. "Grand Cafe Van Gogh" din strada Smardan este cafeneaua mea favorita, pentru extraordinara cafea si pentru rafinata mancare servita. In apropiere