Tanar si foarte talentat regizor roman, a obtinut Premiul pentru "Cea mai buna regie", la Festivalul International de Film Transilvania 2010. "Medalia de onoare" este al doilea film de lung metraj din cariera lui Calin Netzer. Personajul principal al filmului, Ion I. Ion, ii ofera lui Victor Rebengiuc sansa unei interpretari actoricesti exceptionale
"Victor Rebengiuc e un actor imens"
- Sa pornim de la eroul filmului tau, interpretat magistral de Victor Rebengiuc, in cheie tragi-comica. Cine este Ion I. Ion? Sa plangem sau sa radem cu el?
- Filmul e plasat in anul 1995 si vorbeste despre formarea mentalitatii unui personaj. Ion I. Ion s-a nascut in Romania interbelica, a luptat in cel de-al doilea razboi mondial, a trait apoi in comunism si acum, cu tot acest bagaj de experiente, traieste intr-o alta etapa a Romaniei, una care a fost numita "de tranzitie". E bulversant numai cand te gandesti la toate astea... Pariul filmului a fost sa intelegem acest parcurs si, eventual, sa-i intelegem mai bine pe aceia dintre noi nascuti intr-o alta epoca. Toti ajungem sa fim suma evenimentelor pe care le traim, absurditatea faptelor si reactiilor noastre tin de intalnirea obisnuintelor vechi cu o lume noua.
- Victor Rebengiuc este nascut in perioada interbelica, a supravietuit comunismului, a trecut prin tranzitie, si iata-l, in 2010, facand echipa cu tine, un regizor care abia daca avea 15 ani la revolutie. Un exemplu viu ca e posibila comunicarea intre generatii. Cum au decurs filmarile?
- Mai bine decat ma asteptam. Victor Rebengiuc e un actor imens. Eram adesea pus in postura in care trebuia sa aleg o varianta buna din 20 de filmari perfecte. Stiam despre el ca e un om foarte dragut, dar cand e vorba de munca, daca te prinde ca nu esti pregatit, ca nu stii ce vrei, te executa de nu te vezi, e foarte exigent. Din punctul a