Astăzi, şapte trupe de teatru elevi din judeţ şi din Târgu-Mureş, vor evolua toată ziua pe scena de la Sinagogă într-un festival de dramaturigie trilingv. Dincolo de plăcerea de a juca în piese din dramaturigia clasică, adaptată pentru un public tânăr, elevii găsesc în teatru o formă de a ieşi în evidenţă
A patra ediţie a Festivalului de Teatru „Zbor", spectacol de teatru pentru tineri şi elevi, aduce la Bistriţa, pe aceaşi scenă 100 de liceeni din Bistriţa-Năsăud şi din Târgu-Mureş. Piesele din program, prezentate în limba română, germană şi engleză, îi ajută pe copii să devină mai comunicativi şi să se afirme prin artă. Ediţia de anul acesta reprezintă o premieră din punct de vedere a invitaţilor, preşedintele juriului va fi profesorul universitar Francesco Alderuccio din Italia. Acesta susţine săptămâna viitoare un work shop de teatru antic cu elevii şi va fi cel care va decide trupele câştigătoare, în această seară.
Piese clasice, într-o adaptare modernă
Mirela Năsăudean, coordonatorul trupelor de teatru Reb Club a Colegiului Naţional Liviu Rebreanu din Bistriţa, spune că implicarea tinerilor în activităţi extraşcolare îi ajută să se despore pe ei înşişi. „Unii elevi vor să urmeze Teatrul şi sunt motivaţi şi de spiritul de competiţie şi de importanţa premiilor pe care le obţin. Îi motivează şi comunicarea într-o limbă străină. Îmi place să îi pun în evidenţă şi să se descopere pe ei înşişi prin aceste spectacole. Premiile sunt foarte importante şi îi ajută mult să se dezvolte", explică Mirela Năsăudean. La ediţia de astăzi elevii de la Reb Club vor juca „Hamlet Reloaded", în limba engleză, şi „Creeps", în germană.
Cu o altă piesă a lui Shakespeare, câţiva elevi bistriţeni au câştigat Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare's Heritage" de la Bucureşti, în vara acestui an.
Adelina Popa,