Creatorii mărcilor celebre arată că poţi să reuşeşti într-o piaţă suprasaturată dacă ştii, printre altele, să te apropii de oameni şi să-ţi zideşti imaginea.
În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, să vinzi întregii ţări un produs era marele vis al oricărui industriaş. Numai că, la 1880, un om gândea că "piaţa noastră este întreaga lume". Henry Heinz nu producea maşini sau drapele. Avea însă o asemenea încredere în ketchup încât a avut curajul să transporte din Pittsburgh la Londra un vas plin cu produsele sale alimentare. Şi a vândut întreaga încărcătură.
Inovaţia, surpriza şi curajul sunt doar trei dintre pilonii pe care se sprijină faima unui brand, arată Matt Heig, autorul cărţii "Mari succese ale unor branduri renumite" (Colecţia "Capital", 12 cărţi despre afaceri de care ai nevoie, editura Meteor Business). Altele sunt apropierea de oameni, flerul publicitar şi zidirea unei imagini.
NOUTATEA: să scoţi muzica în stradă
Până în anii ’70, aparatele care redau muzică aveau nevoie de priză, de o legătură rigidă la energie. Ei bine, în 1978, un preşedinte al Sony se arăta deranjat că nu poate asculta operă în avion. Iar un inginer a produs primul walkman. În cei 30 de ani de existenţă, s-au vândut 385 de milioane de walkmenuri.
CURAJUL: să dai maselor ce aveau doar bogaţii
În lumea maşinilor, multă vreme a funcţionat deviza "vindem puţin, câştigăm mult". Dar Ford a schimbat asta în primul deceniu al secolului XX. Visul lui Henry Ford, de a produce "o maşină pentru marea mulţime", a devenit realitate în 1908, când era lansat Model T.
IDEEA: să rămâi în amintire cu un gest
Când a trimis toată guma către armată, în al Doilea Război Mondial, Philip Wrigley gândise un excelent plan de marketing. Nu sună "marketing" a cuvânt de anii ’40, dar asta era. Pe rafturile unde se găse