Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au controlat zona pavilionului H, din Parcul Herăstrău, unde au dat amenzi de 10.000 de lei şi au oprit, temporar, activitatea câtorva firme, care nu au putut prezenta documente din care să rezulte legalitatea desfăşurării activităţii de alimentaţie publică.
Principalele abateri au constat în lipsa autorizaţiei sanitar-veterinare şi în neinformarea consumatorilor. Spre exemplu, lipseau cu desăvârşire informaţiile privind cantitatea netă per bucată pentru micii vânduţi, lipsa afişării informaţiilor necesare consumatorilor pentru a şti unde pot reclama neregulile întâmpinate, precum şi cu privire la ingredientele cu efecte alergene care pot constitui un posibil pericol pentru persoanele care suferă de diferite alergii. Această situaţie a fost constatată la prepararea şi comercializarea produsului "cartofi spiralaţi prăjiţi", la care se utilizau amestecuri de condimente ce conţineau ingrediente alergene (gluten, lapte, soia, ţelină).
Sfaturi pentru consumatori:
Refuzaţi produsele care prezintă semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului, mirosului sau care prezintă semne de infestare cu paraziţi;Refuzaţi produsele care prezintă aspect necorespunzător; Refuzaţi produsele alimentare care prezintă urme de mucegai; Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită;În cazul în care suferiţi de alergie la un component alimentar, la cumpărarea produselor alimentare care se comercializează în vrac şi la care nu aveţi acces direct la lista ingredientelor, nu ezitaţi să solicitaţi vânzătorului informaţii referitoare la aceste ingrediente;La cumpărarea produselor alimentare, solicitaţi şi păstraţi bonul d