"Marin Voiculescu, pe care nu vi-l recomand, a scris multe carti, toate facute din aforisme. Am incercat cu prietenii mei sa il imitam si a fost imposibil, omul era un geniu al aforismului "naucitor". Iata un aforism: "Pana la Socrate, omul era in centrul lumii. Dupa Socrate, la fel". Sau: "Stilul e om, trilul e pasare." Sau "Creierul creiereaza". Nu se poate imita, nu-ti da prin cap asa ceva!", a glumit Andrei Plesu in cadrul unei conferinte din ciclul "Cultura bate criza", in care celebrul scriitor a explicat cu umor cine si de ce scrie un jurnal. Intalnirea a fost moderata de Sorin Alexandrescu.
Lucrul minunat cu jurnalul este ca, daca citesti pagini pe care le-ai scris acum 20 de ani, se poate intampla sa nu mai intelegi. Ca unul care ai panica atunci cand citesti o pagina din Kant si n-o pricepi, sa vezi ca nu poti pricepe nici ce ai scris tu e o usurare.
Constantin Noica"Jurnalul este un fel de confesiune fara confesor. Nu e nimeni de fata, poti sa spui orice. Poti sa spui si lucruri pe care nu le spui nici parintilor, nici prietenilor, nici rudelor. Jurnalul e o scena formidabila pentru inavuabil, pentru lucruri greu de marturisit. E si un farmec al lucrului ascuns in jurnal, care ramane in spatiul tau intim", a explicat Andrei Plesu saptamana aceasta, la Biblioteca Central Universitara din Capitala, in cadrul conferintei "Jurnalul. Al cui?".
Celebrul scriitor a oferit si o alta posibila motivatie a jurnalului: "veleitatea literara". Sunt oameni care simt ca pot sa scrie si ca vor sa scrie. Si cum nu intotdeauna au subiect, gasesc usor la indemana subiectul propriilor reflexiuni, ale vietilor interioare, au deci constiinta timida a talentului propriu si vor pur si simplu sa il exerseze".
Tipologia jurnalului (in functie de cel care scrie)
Jurnalul sapiential, jurnalul de intelepciune. "Sunt oameni care cole