Ni-l imaginăm mai degrabă coborând pe coşul sobei, dar nişte puşti de şcoală primară l-au trimis în spaţiu. E un Moş Crăciun mai special, scrie „The Daily Mail“, dotat cu o cameră căreia ar trebui să nu-i scape nimic! Moşu’ e, de fapt, un cartof costumat – cu barbă albă şi fes roşu –, şi îmbarcat la bordul unei „navete“ create dintr-o sticlă de plastic de doi litri de către elevii de la şcoala Landscove, din Devon, Marea Britanie.
Denumită Spudnik2 - în memoria primului satelit artificial al Pământului, Sputnik, lansat de fosta Uniune Sovietică în 1957 - „naveta spaţială" a fost legată de un balon meteorologic cu heliu, a fost dotată cu o cameră de fotografiat şi a fost lansată din parcarea satului în care se află şcoala.
Copiii care au participat la experiment, cu vârste între 7 şi 10 ani, au privit cum Moşul a ajuns la peste 27.430 de metri altitudine, înainte ca balonul să explodeze şi naveta să aterizeze cu ajutorul unei paraşute, la 225 de kilometri depărtare, în Hampshire.
A aterizat lângă brazi
Şcolarii din Landscove, cartoful şi paraşuta care l-a adus înapoi pe Pământ
Spudnik2 a fost localizată graţie sistemului său GPS, iar profesorii şi elevii au fost încântaţi să descopere că aparatul foto a capturat imagini superbe din spaţiu - imagini din „altă lume", după cum spune unul dintre profesorii implicaţi. Directorul şcolii, Robin Smith, spune că a fost o idee trăsnită, dar excelentă, pentru ca elevii să înveţe despre spaţiu şi despre atmosfera Pământului.
„Copiii sunt încântaţi când fac lucruri neobişnuite, aşa că dacă le spui că vor lansa în spaţiu un cartof le vei capta cu siguranţă interesul. A fost un experiment caraghios, dar copiii chiar au învăţat o sumedenie de lucruri", susţine profesorul.
Cartoful a zburat 2 ore şi 20 de minute. Moşu' de amidon a aterizat înapoi pe Pământ, cu ajutor