Carbunele trebuie sa-l scoatem din pamant, petrolul sa-l extragem, lemnele sa le taiem si sa le aprindem, curentul elecric sa-l producem. Numai caldura de la soare ne vine gratis, de mii, zeci de mii si de milioane de ani.
Nu degeaba se inchinau la Soare cei din vechime
S-a calculat ca energia solara, care ajunge pe Pamant in 40 de minute, ar fi suficienta pentru a acoperi intreaga nevoia de energie a lumii civilizate pe timp de un an. Nu trebuie decat s-o captam si s-o folosim. Si, bineinteles, sa vrem.
Petrolul si carbunele se vor termina odata - si nu mai e mult pana atunci - problema lemnelor de foc nici nu se mai pune, dupa ce civilizatia a ras o buna parte din paduri - iar energia atomica, cea in care isi pusesera nadejdile parintii nostri, devine o primejdie de moarte pentru urmasii nostri, prin riscurile ei si prin deseurile de neinlaturat.
In mod ciudat, sursa de energie cea mai accesibila, cea a soarelui, este neglijata astazi. In vechime, nu. Vechii greci aprindeau focul, folosind energia soarelui inca din anul 400 i.e.n, cu ajutorul unor globuri de sticla, umplute cu apa. In anul 200 i.e.n. chinezii faceau cam acelasi lucru, folosind oglinzi concave.
Patru motive sa batem pasul pe loc
In epoca noastra, fermierii occidentali pot folosi cuptorul solar de uz gospodaresc, o inventie modesta, cu o oglinda concava care focalizeaza razele soarelui spre vasul cu mancare. Este mult prea putin, fata de cat am fi indreptatiti sa pretindem de la energia solara.
Mai de amploare, a aparut furnalul solar, realizat la Mont Luis (Franta). Acolo, functioneaza un sistem de oglinzi, astfel incat totalitatea lor sa formeze o uriasa oglinda concava, cu posibilitatea de a focaliza razele soarelui intr-o anumita zona. Se pot obtine, in focar, pana la 3.000 grade C, mai mult decat este necesar pentr